Неон, мед, злато, гранит – Be Yourself No Matter What They

...
Неон, мед, злато, гранит – Be Yourself No Matter What They
Коментари Харесай

Изложбата на Стефан Николаев, която иронизира клишетата

Неон, мед, злато, гранит – „ Be Yourself No Matter What They Say “. на художника Стефан Николаев в Пловдив иронизира клишетата.



Тя прави поклон към стилното, красивото, чаровното и праща по дяволите непотребното търсене на смисъл. Тя е млада, " ню ейдж " философия, която намига присмехулно на вездесъщото значение, изключително в заглавията на творбите –  Nothing, Ricchi e poveri, Dove.



И като че ли ни споделя – отпусни се, към теб хубостта постоянно намира път да се съчетае в толкоз непредвидени форми, наслаждавай се, това е задоволително и това е смисълът на всичко. Гълъбът на мира в творбата Dove е и този на Пикасо.



Но общото начало на двата облика се разклонява с нови използва. Червеният неон, в който Стефан Николаев закодира облика, с изключение на чупливост и ефимерност, внушава и необичайно предизвестие.



Също толкоз нетипична приложимост на неон и мед художникът прави и в God save the hobby horse.



Смисълът на облиците може да е и тяхната дарба да се събират един в различен, да скриват и разкриват по едно и също време, сходно на маските в древногръцкия спектакъл, които разрешавали на актьорите да извършват няколко разнообразни функции. В Ricchi e poveri – богатството и бедността, щастието и нещастието са двете лица на една и съща монета и тя бива непрекъснато хвърляна от този, който я държи.



С изливането им в чугун Стефан Николаев връща на маските цялата им тежест, най-много образна, до момента в който златото е този по този начин нужен контрастност, в който да се отразява светлината.



А тя идва, сантиментална и  безкрайна, от небрежно скованите, само че изцяло задоволителни линии на Be yourself no matter what they say. Пренаситеното от облици въображение няма потребност от повече, с цел да се намести комфортно пред екрана на личното си битие.



И вие можете да разгледате изложбата до 28 юни 2019 година в пространството на изложба Sariev Contemporary в. Това е четвъртата независима галерия на Стефан Николаев. Художникът е роден в София, живее и работи в Париж и в София. Завършва Художествената гимназия в София и Парижкaта академия за изящни изкуства.


  

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР